Dins del racó > Blog > La diferència poc coneguda (però crucial) entre l'àcid fòlic i el folat

La diferència poc coneguda (però crucial) entre l'àcid fòlic i el folat

15/03/2013

Si et preguntés quina d'aquestes vitamines es troben naturalment en els aliments, folat o àcid fòlic, sabríes la resposta? Si no és així, estàs en bona companyia. Els professionals metges, nutricionistes i professionals de la salut amb freqüència barregen els dos, simplement perquè els termes s'usen indistintament.

Molts professionals de la salut, fins i tot dirien que l'àcid fòlic i el folat són essencialment el mateix aliment. Mentre que l'àcid fòlic es considera ser sovint una forma de complement de folat, hi ha una important diferència entre aquests dos compostos diferents. Per a les dones més enllà de l'edat de procrear, i per als homes en general, les dosis excessives de la forma sintètica d'aquest nutrient no són necessàries, i fins i tot pot ser perjudicial.

Quina és la diferència entre el folat i àcid fòlic?

Folat és un terme general per a un grup de vitamina B solubles en aigua, i és també conegut com B9. L'àcid fòlic es refereix al compost oxidat sintètic usat en suplements dietètics i enriquiment dels aliments, mentre que el folat es refereix als diferents derivats de tetrahidrofolat que es troben naturalment en els aliments.(1)
 
La forma de folat que pot entrar en el cicle metabòlic principal del folat és el tetrahidrofolat (THF).(2A diferència dels folats naturals, que es metabolitzen a THF a la mucosa de l'intestí prim, l'àcid fòlic se sotmet a la reducció inicial i a la metilació al fetge, on la conversió a la forma THF requereix la dihidrofolat reductasa. La baixa activitat d'aquest enzim al fetge humà, combinat amb un alt consum d'àcid fòlic, pot resultar en nivells no naturals d'àcid fòlic sense metabolitzar entrant en la circulació sistèmica.

Diversos estudis han informat de la presència d'àcid fòlic sense metabolitzar a la sang després del consum de suplements d'àcid fòlic o aliments enriquits.(3) L'exposició humana a l'àcid fòlic no existia fins a la seva síntesi química al 1943, i va ser presentat com un enriquiment alimentari obligatori al 1998.(4) L'enriquiment d'aliments s'ha considerat obligatori a causa de l'aclaparadora evidència de l'efecte protector de la suplementació amb àcid fòlic abans de la concepció i durant l'embaràs primerenc en el desenvolupament de defectes del tub neural (DTN) en els nadons.

Els riscos associats amb la ingesta excessiva d'àcid fòlic

Si bé la incidència de defectes del tub neural en els Estats Units s'han reduït significativament des que es va iniciar l'enriquiment amb àcid fòlic, hi ha hagut preocupació per la seguretat de la ingesta crònica dels nivells alts d'àcid fòlic dels aliments enriquits, begudes i suplements dietètics.(5) Un dels principals riscos associats amb el consum excessiu d'àcid fòlic és el desenvolupament de càncer. (6) En els pacients amb cardiopatia isquèmica a Noruega, on no existeix l'enriquiment amb àcid fòlic dels aliments, el tractament amb àcid fòlic més vitamina B12 es va associar amb l'augment dels resultats del càncer i de la mortalitat per totes les causes. Als Estats Units, Canadà i Xile, la institució d'un programa de suplementació amb àcid fòlic es va associar amb una major prevalença de càncer de còlon. (7 , 8) un assaig de control aleatori que va trobar que la suplementació diària amb 1 mg d'àcid fòlic s'associa amb un major risc de càncer de pròstata. (9
Els investigadors han plantejat la hipòtesi que el consum excessiu d'àcid fòlic en els aliments enriquits pot estar directament relacionat amb l'increment en les taxes de càncer. L'excés d'àcid fòlic pot estimular el creixement de tumors establerts, el que eventualment pot conduir al càncer. La presència d'àcid fòlic sense metabolitzar a la sang està associada amb la disminució de la citotoxicitat de les Natural Killer. (10) Atès que les cèl·lules Natural Killer juguen un paper en la destrucció de cèl·lules tumorals, això suggereix una altra manera en la qual l'excés d'àcid fòlic podria promoure existents lesions premalignes i malignes.

Una ingesta elevada d'àcid fòlic pot emmascarar la detecció de deficiència de vitamina B12 i donar lloc a un deteriorament de la funció del sistema nerviós central en adults grans. En un estudi, el consum d'àcid fòlic en excés de 400 micrograms per dia en els adults grans resultar en una taxa molt més ràpida de declivi cognitiu que els no usuaris de suplements.(11) Un altre estudi va trobar una major prevalença d'anèmia i disfunció cognitiva associada amb l'alt consum d'àcid fòlic en els adults grans amb un baix nivell de vitamina B12. (12)  Pel que la deficiència de vitamina B12 és un problema comú per a molts adults grans, aquests estudis suggereixen que el consum alt d'àcid fòlic pot causar greus conseqüències cognitives en les persones grans.

El folat de fonts d'aliments naturals és la millor

Malgrat els riscos associats amb alts nivells de consum d'àcid fòlic, està ben establert que la ingesta adequada de folat a partir del consum d'aliments rics en folat és essencial per a la salut. El folat ajuda en el desenvolupament complet de les cèl·lules vermelles de la sang, redueix els nivells d'homocisteïna a la sang, i és compatible amb la funció del sistema nerviós. És ben conegut pel seu paper en la prevenció de defectes del tub neural en els nadons, de manera que les dones en edat fèrtil han d'estar segures de tenir una adequada ingesta abans i durant l'embaràs.

Excel·lents fonts de folat en la dieta inclouen verdures com l'enciam romana, espinacs, espàrrecs, fulles de nap, fulles de mostassa, julivert, col arrissada, bròquil, coliflor, remolatxa, i les llenties.(13) Com era d'esperar, algunes de les millors fonts de folat són el fetge de vedella i el fetge de pollastre.
Es pot complementar amb folat si l'aportació dietètica és insuficient. Busqui productes que continguin la marca Metafolin® o llisti "5-metiltetrahidrofolato" o "5-MTHF" a l'etiqueta. Eviti els productes que diuen "àcid fòlic" a l'etiqueta. Assegureu-vos de revisar el seu multivitaminic, perquè la majoria multivitaminics contenen àcid fòlic i no folat.

Les dones que planegen quedar embarassades han de consumir entre 800 i 1200 mcg d'àcid fòlic per dia durant diversos mesos abans del començament de l'embaràs. A menys que estiguis consumint pollastre o fetge de vedella i grans quantitats de verdures de fulles verdes en forma regular, és difícil obtenir aquesta quantitat de la dieta. Si vostè està embarassada o buscant quedar embarassada, li recomano que complementi amb 600-800 mcg d'àcid fòlic per dia, depenent de la seva ingesta alimentària. Solgar  és una bona marca, però hi ha diversos altres que solen utilitzar 5-MTHF incloent Designs for Health , Thorne, Metabolic Maintenance i Pure Encapsulations.
Totes les altres persones, com els homes i les dones grans, han de ser capaços d'obtenir un munt de folat en la dieta amb el consum de vegetals adequades, i no han de complementar.

Nota del Racó Natural:

Molts malalts de Sensibilitat Química Múltiple (i d'altres afeccions ambientals) tenim problemes amb la metilació i no metabolitzem bé ni el folat ni la vitamina B12, per aquesta raó ens convindria prendre tant el folat com la vitamina B12 ja metilades, és a dir "5 -metiltetrahidrofolato "i" metilcobalamina ".

Actualment l'única casa que comercialitza el folat metilat a Espanya és la de "Pure Encapsulations", la vitamina B12 metilada la podreu trobar comercialitzada per diverses cases, com Solgar, Solaray, Pure Encapsulations i altres.

Traducció: Gènia.

Comentarios

2012 © CREOWEBS. Diseñamos y creamos